Nyugdíj előtakarékosság

  A nyugdíjcélú öngondoskodási termékek egyik kevésbé ismert megoldása a nyugdíj-előtakarékossági számla, más néven NYESZ. Ez egy speciális tőkeszámla-konstrukció  és kifejezetten hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítás érdekében hozták létre. A számlára való éves befizetések után állami támogatás vehető igénybe adó-visszatérítés formájában, melynek mértéke 20% de maximum 100 000 Ft, illetve adómentesség (kamat és árfolyam) illeti meg a befizetőt. A NYESZ számla esetén a befizető dönt arról, hogy milyen értékpapírokat vásárol, vagy ad el, amihez megfelelő pénzügyi ismeret szükséges. Ezáltal ez a termék olyan személyeknek lesz ideális, akik jártasak a pénzügyi területen és értenek az értékpapírszámla kezeléshez.  

   

  A NYESZ előnyei:

  • Nagyfokú szabadságot biztosít a tulajdonosnak a megtakarítása kezelésére.
  • Rugalmas befizetést biztosít.
  • Kedvező működési költségek jellemzik.
  • Évente adó-visszatérítést kaphat.
  • BEVA-védelem.
  • Kamatadó mentesség.

  A NYESZ hátrányai:

  • Hozzáértés nélkül magas kockázattal jár.
  • Folyamatos menedzselést igényel.
  • Aktív kereskedés esetén növekednek a költségek.
  • Nincs elvárt díj, így könnyen elmaradnak a befizetések.
  • Kizárólag hagyatéki eljáráson belül örökölhető.

   

  A nyugdíj-előtakarékossági számla rugalmas befektetési lehetőségeket kínáló, speciális megtakarítási forma, ami azonban folyamatos menedzselést igényel. A számlavezető saját döntései alapján állítja össze a nyugdíjcélú befektetési portfólióját. Tekintettel arra, hogy a cél a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságának megteremtése és a nyugdíjcélú termékek is erre ösztönöznek ezért a megtakarításhoz csak a nyugdíjba vonuláskor lehet hozzáférni. A számlát csak írásban és kizárólag forint pénznemben lehet megnyitni.

  A NYESZ esetén nincs kötelező minimum havi megtakarítási összeg, amit a számlára be kell fizetni, így a befizetéseket, annak gyakoriságát és mértékét az aktuális pénzügyi helyzetéhez tudja igazítani a számlatulajdonosa. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a számlavezetéssel kapcsolatos költségeket a számla összege fedezni tudja.

  A számlanyitás 5 000 Ft befizetésével lehetséges, ezt követően nincs kötelezően fizetendő összeg, így a megtakarítási hajlandóságtól függ, hogy mennyit fizet be a számlára.

  A számla tulajdonosának a felelőssége, hogy a számlán elhelyezett megtakarítását megfelelő módon kezelje és fektesse be. Ide tartozik a befizetések más devizanemre való átváltása, az értékpapírok eladása és vétele.

  Államilag támogatott termékként az éves befizetésekre 20% de maximum 100 000 Ft adójóváírás vehető igénybe. Amit a rákövetkező évben az adóbevallás elkészítését követően jóváírnak az SZJA.ból az előtakarékossági számlán. Egy személynek egyszerre csak egy olyan NYESZ számlája lehet, amelyre igénybe veszi az adó-visszatérítést. NYESZ több is nyitható, párhuzamosan fenntartható, de csak az egyik számla után vehető igénybe az adó-visszatérítés.

  A NYESZ számlán felhalmozott megtakarításhoz adómentesen lehet hozzáférni, amennyiben 10 adóév eltelt a szerződéskötéstől???. Tehát, ha már jogosult a nyugdíjszolgáltatásra, de 10 év még nem telt el a számlanyitás óta, úgy a megtakarítás nem vehető fel adómentesen. Abban az esetben, ha ezen időszak alatt szünteti meg a NYESZ számlát, akkor a számlán elért hozamok adókötelesek és az igénybe vett adókedvezmény összegét 20%-al növelten kell visszafizetni.

  A nyugdí-előtakarékossági számlára a BEVA-garancia vonatkozik. Amennyiben a szolgáltató nem tudja, vagy akarja kifizetni a megtakarítást, úgy a befektetés védelmi alap (BEVA) kártalanítást nyújt. Összege?

  Költségek tekintetében, amivel mindenképp számolni kell az a számlavezetési díj, az állomány díj és a tranzakciós díj, ezek azonban szolgáltatónként eltérőek lehetnek, illetve függnek az egyéni felhasználástól is. Összességében azonban elmondható, hogy egy olcsón „üzemelő” megtakarításról beszélünk. 

  A NYESZ megtakarítás örökölhető, azonban öröklési szempontból kevésbé optimális termék, ugyanis az adójóváírás nem illeti meg az örököst és a hozamok után adót is szükséges fizetni.

   

  NYESZ számla nyitásában társaságunk nem tud segítséget nyújtani, de önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal és nyugdíjbiztosításokkal állunk szíves rendelkezésére! 


  -